Sabtu, 5 Februari 2011

cara nk masak spagetti or spegettik

spegeti sepit geti or sepit gigi? ha? tapi nme sebenarnye ialah spagetti..mkanan itali.
      .spagetti dperbuat dari tepung dan dibuat seakan akan mee kuning... aku nak bg resepi spagetti
pulak lerh...aku nk bg resepi nie sbb nie jew spagetti yg prnah aku masak....resepi nie ak mek kt buku kakak aku sbb dye mek culinary dan aku mmg pndai masak....(promote)
     spagetti bolognese



  •  spaghetti (sepeket)
      • daging lembu cincang (suka hati...ltak seekor pn bleh)
  • 200 ml susu
  • 1 bawang besar kuning – cincang halus dengan kejam
  • 1 ulas bawang putih – ketuk pastu cincang dengan kejam
  • 1 tin sederhana tomato puri
      • 1 tin cendawan butang – dihiris (optional)
  • 4-5 tomato segar ranum jgn masak busuk tau - didadu
  • 2 batang celeri or celery?? sme jew lh...
  • stok daging lembu
  • 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs.. klo x de pakai jintan pn lerh kot..
  • Sedikit garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
  • 2 sudu besar butter
  • Parutan keju parmesan – untuk menghidang bnyk2 pn x pew korng yg masak...
  • NOTA : klo nk tmbh ap2 suka hatilh ea...kita yg wtdye bkn dye wt kita...
    • Cara-cara

  1. Rebus 2 liter air dam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. kcau larh sikit2...msukkn 1 sudu minyk mask(kt sini tlis minyk rmbut eh minyk zaitun)agar x mlekat di antara mereka...
  2. Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi lmpai dan dalam sdalamnye... Panaskan minyak zaitun,masukkan butter cup dan kaco. Bila butter cair dan berbuih cm volkano masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan smpai garing,  sekadar bawang layu di hujung mekar.
  3. Masukkan daging cincang. tumbuk2 ketuk2 pukul2 daging biar semuanya hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
  4. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
  5. Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging masukkn tomato puri...gunakan tin tomato paria tu untuk sukat air...masukkn 2 kali tau...jgn cair sngt....msukkn tomato yg didada dadu...tkan2 tomato yg x hncur...
  6. Masukkan herba, stok daging, garam dan gula secukup rasa sedaap hati.
  7. NOTA : gula jgn bnyk sngt...sesedap rasa hati jew...sos slalu dikacau dan rasa tu pndai pandai sndirilh ea....
  8. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
  9. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan dan belacan(gurau).
  10. NOTA : Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pn bleh...1 jam pn bleh...
selamat larh kalau mmencuba....

Tiada ulasan:

pegodeh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...