Sabtu, 28 Mac 2015

Superhero Anisa..

Bara rokok terbang dan mengenai seluar fizo akibat tiupan angin dari luar tingkap kereta." Hoi!! Bara bara!!!"keadaan yang tenang di dalam kereta tiba-tiba gamat dengan gelak serta jerit mereka berdua."cepat!! Nanti terbakar kosyen!" Tanpa berfikir dua kali fizo terus mengenggam bara hingga jadi arang. Anisa tergamam bara yang digenggam fizo tadi sedikitpun tidak meninggalkan kesan pada tangannya."how you do that?" Soalan spontan terpacul keluar dari mulut Nisa. "What?" Fizo berlagak seperti tidak memahami soalan Nisa."what? You say what?awak genggam bara hingga jadi arang then sikitpun tangan awak tak melecur tapi awak tanya saya what? Jantan tak guna !" Nisa menutup tingkap kereta dan terus memecut laju "fiona" laju di lebuhraya NKVE perjalanan yang sepatutnya singkat terasa lama kerana kejadian bara digenggam menjadi arang itu.
"Awak."Tiba-tiba suara garau fizo memecah keheningan khamis malam jumaat Nisa.Suasana tegang di dalam kereta sedikit longgar dengan getaran suara dan megembalikan bunyi cengkerik didalam "fiona"."ye awak?"Nisa lantas menjawab dengan suara manjanya. "Kalau saya bagitau satu rahsia awak janji tak kecohkan dan jadi rahsia awak.Boleh awak janji?" penerangan dari fizo itu membuatkan Nisa terasa pelik dan tanpa berfikir panjang Nisa setuju untuk berjanji "yes,saya janji." Asap rokok winston disedut sedalam-dalamnya."Nisa,saya sebenarnya superhero,keturunan saiyan."Nisa terus termuntah mendengar pengakuan Fizo itu."haaaa? Hahahahahaha kau jangan buat lawak lah gila!" Dengan muka benggang fizo membuang rokok yang masih berbaki suku itu keluar kereta dan mengeluarkan auranya,"fiona" terus berhenti dan enjin terus mati.Nisa tergamam,mulutnya terghaga besar, pengakuan yang disangka gurauan gila itu sebenarnya betul dan kini Nisa tak mampu berkata apa."sekarang baru awak nak percaya? Baru awak nampak ? "Fizo kembali normal,rambut dan jambang yang menguning tadi kembali kedalam tubuh,rambut kuning kembali hitam,jambang kemas sudah hilang yang tinggalkn hanya rambut hitam dan janggut segumpal."Awak,maafkan saya sumpah tiada niat nak memperkecilkan awak atau mentertawakan awak.saya cuma terkejut." Dengan penuh kekesalan Nisa mengucapkan kata maafnya. "Takpe nisa,saya tau awak memang susah nak percaya saya,apa saya cakap semua awak tidakkan.awak suka samakan saya dengan orang lain.tapi hari ini saya buktikan kat awak yang saya berbeza,saya adalah super saiyan.saya superhero awak.hanya untuk awak."kata-kata Fizo membuat Nisa tersentuh dan teruk dipeluknya Fizo tanda maaf."Awak,maafkan saya,jangan pernah pergi.maafkan saya." Air mata mereka berdua mengalir deras seperti derasnya air terjun gunung ledang. "Nisa! Oooo Nisa bangun!!" Nisa mengalihkan pandangannya di tingkap kereta,kelihatan bondanya mengetuk tingkap mengunakan batu lesung dan terus Nisa terjaga dari lenanya."Kau dah kenapa kak oi? Tidur pun muntah ke?dah lah muntah lepastu menangis sambil senyum dah senyum dipeluk kuat pulak bantal." Bentak bonda sambil tergelak sendiri melihat telatah anak daranya yang pelik. "Ehh mak,akak tak sedar apa berlaku." Nisa yang kebingungan melihat kiri kanan tanda binggung." Tulah kau kak,lain kali jangan tidur petang,kalau tak ni lah jadinya."Nisa mengosok matanya bebelan bonda didengar endah tidak endah,dicapai fone-nya terpapar nama fizo "7 missed call" dan "whatsapp" darinya. " i dah kat bawah,lama dah ni,i bukan superhero boleh tunggu lelama tapi demi you i jadi superhero boleh tunggu 4 jam kt bawah ni.😊." Nisa terlupa akan janji fizo yang ingin membawanya ke 7E petang itu dan dia terlelap sehingga pukul 6.
dengan pantas nisa call fizo."Hello!!! awak!! Sorry tertido sorryyyy sangat i turun sekarang." Dengan suara yang paling manja dia meminta maaf ke fizo. "Hahahaha takpe,demi awak setahun kat bawah ni pun sanggup.demi awak sanggup saya tunggu saya kan superhero awak." 

Tiada ulasan:

pegodeh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...